Ieder jaar vertrekken er enorm veel Nederlanders naar de skigebieden in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Dit jaar zal alles echter anders zijn omdat Oostenrijk heeft aangegeven dat skiën is toegestaan, maar weliswaar zonder apres-ski dit jaar. Alle après-ski moet gesloten blijven, en daarnaast moet ook de gewone horeca om 22.00 dicht in Oostenrijk. Dit heeft tot gevolg dat veel mensen zich afwachtend opstellen met het boeken van een wintersport. Waar het normaal gesproken tegen het einde van het jaar volstroomt met boekingen, is dit in 2020 een stuk voorzichtiger. Veel hotels hebben ook aangegeven niet open te zullen gaan, uit de angst dat ze dit jaar niet genoeg boekingen zullen ontvangen.

Afgelopen jaar kwam tijdens het wintersport het skigebied Tirol flink negatief in het nieuws. Het bleek namelijk dat de après-ski hier te lang open is gebleven, waardoor er een enorme Corona uitbraak plaatsvond. Hierdoor keerden veel skiërs en snowboarders besmet met het coronavirus terug naar huis. Naar aanleiding van de corona-uitbraak van afgelopen jaar, heeft Oostenrijk veel maatregelen getroffen die veel skiërs zullen afschrikken. Zo moet er in de liften afstand gehouden worden, mondkapjes gedragen worden en mag er dus niet eindeloos gefeest worden.

De Oostenrijkse politiek heeft aangegeven dat Nederlanders de belangrijkste doelgroep zijn voor het Oostenrijkse ski-seizoen. Mochten de Nederlanders massaal beslissen om thuis te blijven, zal de klap van het Coronavirus alleen maar harder aankomen. Voor de economie van het land is het van enorm belang dat zowel Nederlanders als Duitsers niet beslissen om thuis te blijven. Mocht dit wel het geval zijn, zal de klap des te harder voelbaar zijn. Ook de lokale Oostenrijkers durven geen voorspelling te maken over hoe het uiteindelijk zal uitpakken. Veel mensen zullen naar alle waarschijnlijkheid, als ze al op wintersport gaan, een last minute vakantie boeken om zo min mogelijk risico te lopen.